Friday, 10 February 2012

cekur manis bersama kelapa


KHASIAT CEKUR MANIS
Cekur manis atau nama saintifiknya sauropus androgynus juga digemarisebagai ulam. Istimewanya ulam ini bukan hanya boleh dijadikan ulam2an tetapi lebih hebat lagi boleh dijadikan sayur dalam masakan seperti masa lemak dan sebagainya. Sebagai ulam hebat, daun cekur manis mengandungi banyak provitamin A karetenoid terutama pada daun yang baru dipetik dan masih segar. Malah cekur manis juga mengandungi vitamin B,C, protein dan juga mineral. Sesuatu yg anda perlu tahu,, kandungan nutriennya semakin tinggi jika daunnya semakin tua.

















oky sekarang mari kita memasak pula cekur manis bersama kelapa


















2 ikat sayur cekur manis


















ambil daun nya saje


















cuci dan toskan


















2 sudu makan kelapa parut


















sedikit udang kering dan ikan bilis dikisar kasar

















satu biji bawang besar dan satu biji cili merah di tumbuk

-------------------------------------------------------------------------------


Cara penyediaanya


















tumiskan bawang dan cili sampai layu


















masukan kelapa

















masukan udang kering, garam secukup rasa


















capurkan sayur


















kalau kering letakan sedikit santan


















gaul rata dan bolehlah di hidangkan


















cadagan boleh di makan bersama rasem,kari ikan,dhal dan lain2 mmg sedap...


No comments:

Post a Comment