HASIL DAN KEGUNAAN KACANG SOYA
Terdapat Pelbagai jenis kacang soya yg digunakan bagi pelbagai kegunaan
Kacang soya ialah sejenis tumbuhan yang berasal dari Asia Timur. Pokoknya yang tegak dan rimbun berukuran sehingga 70 sentimeter. Bunganya berbentuk gumpalan dan berwarna putih atau unggu. Nama saintifiknya Glycine max.

Kacang soya hijau berbentuk gumpalan 3 - 15, berbulu, berwarna hijau, mengandungi 2 - 4 biji, panjangnya 3 - 7 cm. Kacang soya berbentuk bulat, berwarna kuning ke hijau kekuningan. Pokok kacang soya mempunyai akar tunjang sepanjang 15 cm. Akar adventitius tumbuh daripada hipokotil. Nodul akar adalah kecil dan berbentuk sfera.

Kacang soya adalah legume berprotein tinggi (keluarga Fabaceae) yang ditanam sebagai makanan bagi manusia dan ternakan. Perkataan soy diambil daripada perkataan bahasa Jepun shoyu (kicap).
Kacang soya dianggap sebagai sumber protein lengkap, contoh, protein yang mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh manusia kerana ketidakupayaan badan manusia bagi menghasilkannya. Dengan sebab ini, kacang soya amat penting bagi kebanyakan pemakan sayuran atau vegan. Protein kacang soya pada asasnya sama dengan biji legum lain (pulses). Bijiran bukan legum yang lain mempunyai profil yang setanding dengan kacang soya adalah bijiran, oat {Avena sativa} dan kemungkinannya kuinoa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
kandungan isoflaves di dalamnya membantu mengurangkan risiko serangan penyakit jantung dan mencegah gejala kurangnya daya ingatan.kandungan kalsium dan vitamin D di dalamnya pula membantu mengurangkan risiko osteoporosis serta efektif sebagai diet untuk menurunkan berat badan.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Kacang soya merupakan tanaman penting di Amerika Syarikat dimana ia merupakan sumber minyak dan makanan ternakan utama. Di Asia, kacang soya adalah penting bagi penghasilan barangan makanan seperti kicap, dan tempe.
Kacang soya yang direbus bersama kelongsongnya dan dihidangkan dengan garam, dipasarkan dibawah nama Jepun edamame. Kacang soya yang disediakan dengan cara ini merupakan makanan snek popular di Hawai'i dimana, sebagaimana di Jepun, China, dan Korea, kacang soya dan keluaran dari kacang soya seperti (miso, natto, tauhu, douchi, dan lain-lain.) membentuk sebahagian besar diet permakanan.
Kacang soya boleh diproses dengan pelbagai cara. Bentuk biasa hasil soya termasuk termasuk makanan soya (digunakan untuk makanan ternakan), tepung soya, tauhu, textured vegetable protein (TVP, yang dijadikan pelbagai jenis makanan pemakan sayuran, sesetengah daripadanya bertujuan bagi menyerupai daging), tempe, soya lecithin dan minyak sayuran. Kacang soya juga merupakan bahan utama dalam penghasilan kicap.
George Washington Carver mengetahui kacang soya sebagai sumber penting protein dan minyak. Dia juga menggalakkan petani agar mengamalkan tanam bergilir (crop rotation). Kekacang, kacang soya, ubi keledek atau sebarang tanaman yang mampu mengembalikan nitrogen dan mineral kepada tanah ditanam selang dua tahun dan kemudiannya kapas pada tahun ketiga.

Kebanyakan keluaran tenusu telah ditiru menggunakan kacang soya, dan keluaran seperti susu soya, yogurt soya dan soy cream cheese terdapat dengan mudah dikebanyakan supermarket. Keluaran ini mempunyai tekstur dan bentuk yang serupa dengan keluaran berasaskan susu, bagaimanapun hasil soya tidak mengandungi jumlah kalsium yang banyak, kerana jumlah kalsium yang tinggi dalam kacang soya terikat dengan bentuk tidak larut dan kekal dalam okara. Dengan itu, kebanyakan pengeluar kacang soya menjual keluaran diperkaya dengan kalsium juga. Tofu sering mengandungi sejumlah besar mineral penting ini kerana garam kalsium digunakan bagi pemejal protin dalam susu soya bagi menghasilkan tahu (tofu). Tambahan lagi, protin soya telah didapati mengurangkan penyingkiran kalsium oleh buah pinggang, kesan yang ditingkatkan lagi dengan kandungan tinggi kalsium dalam keluaran soya. Kebanyakan keluaran soya dewasa tidak sepatutnya diberikan kepada bayi, walaupun formula yang dirumus khusus bagi bayi telah dihasilkan masa kini. Sebagai mana formula tenusu, formula berasaskan soya mengandungi vitamin tambahan dan zat lain ditambah kepadanya untuk menjadikannya sesuai bagi keperluan bayi. Dalam sesetengah kes, bayi yang diberikan susu soya dewasa secara berpanjangan menjadi kekurangan zat teruk dan ada yang mati. Tambahan lagi, alahan soya adalah salah satu bentuk alahan makanan yang biasa.
Kacang soya juga digunakan dalam barangan pengilangan termasuk minyak, sabun, kosmetik, resin, plastik, dakwat, krayon, pelarut, dan biodisel.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------Kacang soya adalah tumbuhan tempatan bago Asia tenggara, tetapi 45 peratus daripada kawasan kacang soya dunia, dan 55 peratus penghasilan adalah di Amerika Syarikat. US menghasilkan 75 milion tan metrik kacang soya pada tahun 2000 yang mana satu per tiga dieksport. Pengeluar utama lain adalah Brazil, Argentina, China, dan India. Kebanyakan keluaran US adalah sebagai makanan haiwan atau dieksport, walaupun pengambilan soya oleh penduduk US semakin meningkat. Walaupun kacang soya telah dipuji kerana pelbagai kualitinya, kumpulan alam sekitar seperti Greenpeace telah membuat aduan bahawa penanaman kacang soya di Brazil mendorong pengondolan hutan hujan Amazon.
Kacang soya merangkumi 80% minyak boleh dimakan di Amerika Syarikat. Penghasilan minyak kacang soya dilakukan dalam bentuk besar-besaran di U.S., terutamanya oleh Cargill. Kacang soya (18-20% berat kering. minyak) dilenyek dan dihancurkan, kemudian extracted dengan cyclohexane. Minyaknya dicampur bagi penggunaan, dan kadang kala di hidrogenate. Minyak ini kemudiannya dijual keluar negara, dijual sebagai minyak sayuran, atau dijadikan pelbagai jenis makanan tersedia. Proses baru meningkatkan protin tersedia diasingkan bagi tambahan makanan atau makanan kesihatan tambahan. Sisa kelongsong kacang soya kebanyakannya digunakan sebagai makanan haiwan.
Kacang soya merupakan tanaman yang genetiknya sedang diubahsuai, dan GMO kacang soya digunakan dalam penghasilan yang semakin meningkat. Ketika ini, 80% daripada kesemua kacang soya yang ditanam bagi pasaran perdagangan adalah diubahsuai secara genetik. Monsanto adalah pemimpin dalam pengeluaran kacang soya yang diubahsuai secara genetik bagi pasaran perdagangan. Apabila hasil soya khusus seperti tahu dan susu soya bertambah popular, pengeluaran akan berubah daripada syarikat bukan GMO, organik, sedar-kesihatan kepada syarikat besar yang membeli daripada pembekal makanan umum. Dari segi ini, harga tahu dan susu soya menurun berbanding barangan lama ada seperti daging dan susu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Air kacang soya (juga susu soya atau Itali: soia latte) merupakan satu minuman dari kacang soya yang asalnya dari China. Di setengah negara-negara Asia, minuman ini merupakan satu kebiasaan dan dijadikan satu hidangan harus ketika waktu makan. Di sebelah barat ia dijadikan satu bahan minuman gantian kepada sesiapa yang tidak boleh meminum susu lembu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RUJUKAN


Sejarah susu soya

Bukti tertua pengeluaran susu soya adalah mural Cina yang bertakuk di atas papan batu. Ia menunjukkan adegan dapur itu membuktikan bahawa susu soya dan tauhu yang dibuat di China dalam tempoh AD 25-220. Rujukan tertua yang bertulis kepada susu soya muncul dalam juga di China pada kira-kira AD 1500, dalam puisi "Ode to Tauhu" oleh Ping Su.
Rujukan yang terawal Eropah kepada susu soya adalah pada tahun 1665 oleh Domingo Fernandez de Navarrete dan pada tahun 1790 oleh Juan de Loureiro, Portugis mubaligh yang tinggal di Vietnam. Kesemua rujukan yang awal kepada susu soya hanya menyebut susu soya sebagai sebahagian daripada proses untuk membuat tauhu. Hanya 1866, Juara Perancis, Paul, yang telah berjalan dan mengembara di China, disebut bahawa orang Cina minum susu soya panas untuk sarapan.
Susu soya pertama kali disebut di Amerika Syarikat oleh Henry Trimble pada tahun 1896 dalam American Journal Farmasi. Pada tahun 1910, Li Yu-ying, orang Cina yang tinggal di Paris mengasaskan kilang susu soya yang pertama di dunia. Pada tahun 1917, susu soya komersil yang pertama di Amerika Syarikat adalah dihasilkan JA Chard Soy Products di New York.Susu soya yang diperkaya kalsium pertama telah dihasilkan pada tahun 1931 oleh Makanan Madison, Tennessee. Ini syarikat Madison Makanan telah dijalankan oleh fakulti College Madison. Pada tahun 1939, Miller mula untuk menghasilkan susu soya tin cecair, yang dikenali sebagai La Soya, kerana industri tenusu menghalang Miller daripada memanggil produk "susu soya".
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tauhu merupakan ramuan penting dalam resipi timur dan hidangan vegetarian. Di China, di mana tauhu berasal dari, ia sangat popular dan digunakan setiap hari. Ia dimakan di bawah pelbagai bentuk: hanya mentah, digoreng dalam minyak atau direbus di dalam sup. Apabila orang menjadi vegetarian, tauhu pengganti pilihan untuk daging: ia mempunyai daging seperti struktur dan dengan menggunakan rempah ia boleh mendapatkan rasa gurih. Tauhu adalah makanan yang sangat serba boleh yang boleh anda gunakan dalam kira-kira mana-mana resipi: dari kacau hidangan goreng lazat pencuci mulut manis. Hakikat bahawa tauhu mempunyai rasa yang sangat sedikit atau bau sendiri boleh digunakan sebagai satu kelebihan: ia boleh digunakan sebagai kanvas untuk menyampaikan rasa bahan-bahan lain. Firma tahu jenis pilihan tauhu dalam mel utama, manakala tauhu lembut seperti sutera, kerana struktur lembut, boleh digunakan sebagai bahan dalam pencuci mulut. Resipi mungkin akan menyatakan jenis tauhu adalah diperlukan.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tau Foo Fah 
Tau Foo Fah is the name in Cantonese for this favorite dessert of mine.
It is directly translated to Beancurd Custard/Pudding.
There are various names for this dessert as well; Soy Bean Custard, Soy Bean Curd, Sweet Soy Pudding, Soy Custard, Bean Curd Jelly with sugar/syrup.
Other variations of the names in Chinese include: tau Hwa, Tow Hway in Hokkien and Teochew respectively.

I love the silky smooth texture of the beancurd with every scoop.
However, like all things delicious or nutritious, tau foo fah needs to be consumed in moderation, according to the elders.
The dessert may be delicious and a high source of protein, but the recipe to make this dessert includes GDL; Gluco Delta Lactone (a type of hardening agent); to create a semi-soft/hard surface for the naturally soft textured beancurd.

GDL is not particularly good for health if consumed often; and some of the elderly folks even termed it as "cement"; as it could harden substances.

The dessert also has cooling properties; and could be consumed either hot or cold.
I would recommend both; if you have just bought it from a steaming hot pot, enjoy the simmering silky taste of the beancurd and then, you can refrigerate it for dessert after dinner.

The dessert is not consumed on its own; unless you are not a fan of sugar or sweet stuffs.
Sugar syrup usually comes along when you buy the dessert and can be included or to be added on your own to your liking.

There are two types of syrup; either the plain sugar syrup or the brown sugar syrup (also known as the Gula Melaka concoction).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

soybean sprouts
nutrients contained in whole soybeans (like edamame and soynuts) are also found in soybean sprouts. The health benefits are similar as well. Eating soybean sprouts is great, but avoid eating raw sprouts in large quantities. Most raw legumes like peas, chickpeas, lentils and beans contain natural toxins that protect the plant from being eaten by insects and animals. These natural toxins may negatively impact your immune system if you eat a large amount of raw soybean sprouts. However, most of these toxins are broken down and destroyed by the heat of cooking. Therefore, I believe it is best to eat the majority of your soybean sprouts cooked, and occasionally eat them raw in salads. A little will not create adverse effects. I also urge you to try other nutrient-packed soy foods like tempeh, edamame, soynuts and textured soy protein. This will add variety to your healthful diet and you will also benefit from their high quality protein, isoflavones, and fiber. The key to maintaining a healthy diet is to make healthy foods taste good. Otherwise, you will not continue to eat them.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------'taucu' ni or in English 'black soy beans'


Make the bean can be tricky and this is how:


Ingredients:

400 grams of soybean
50 gm rice flour
50 grams of glutinous rice flour
salt
water
Method:

Wash and soak the soy beans for 10 hours.
Boil half cooked and then let cool and remove skin.
Steam until cooked and soft hand.
Drain the water.
Mix the flour and stir over low heat until golden brown. Mix the soy bean earlier.
Spread evenly in the pan and sprinkle the yeast mixture and R.Oryzae Oligosporus Rhizopus (tempeh special yeast). Cover and let the fermentation process occurs 2-3 days until the tempeh.
Drying tempe then detach a small (seed). Then soak them in a pot or a glass jar with salt water solution of 20% (1000 ml + 200 ml of salt water).
Cover with thin cloth or fine mesh. Dry in the sun every day of the infusion container. Do entry of dust or insects. Can ferment for 1 or 2 weeks or 1 month. If a longer, more fragrant smell bean----------------------------------------------------------------------------------------------------------------1 comment: