Thursday, 4 July 2013

delicious seekh kebabs


Hari ini, saya nak kongsi salah satu resepi masakan Timur Tengah dan telah mula diperkenalkan ke India oleh Mughals, sebuah kuasa imperialis Islam yang memerintah India pada 16 - abad ke-19. Kebab, (kadang-kadang ditulis sebagai kabob, kebab, atau kebob)


Seekh Kebab, salah satu versi yang paling popular, cincang daging berperisa dengan pelbagai rempah dimasak di atas api arang. Cincang kambing didapati mempunyai tekstur yang lebih lembut daripada daging lembu dan daging menjadi pilihan bagi maharaja Mughal awal.

kebabs ini begitu lembut boleh di makan bersama pulau nasi briyani,raita,roti nan dan lain2 cubalah...






1 kg daging kambing (keema)
1 pound ground lamb mince (keema)


1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh pes bawang putih
1 sudu teh pes halia
2 sudu kecil serbuk ketumbar
2 sudu serbuk Garam masala 
  Garam secukup rasa

1 tablespoon of chili powder
1 tablespoon of corn flour
1 tablespoon of turmeric
1 teaspoon garlic paste
1 teaspoon Ginger paste
2 teaspoon coriander powder
2 teaspoon Garam masala powder
 Salt to taste


1/2 cawan daun pudina segar, dicincang halus
2 sudu semolina (rendam selama beberapa ketika dan ditapis)
2 Bawang dicincang
1 biji telur

1/2 cup fresh mint leaves, finely chopped
2 tablespoon semolina (soak for a while and filter)
2 Onion chopped
1 egg



panaskan minyak 
heat oil 


dan gorengkan bawang hingga layu
and fry the onion until wilted


masukkan bawang putih dan halia
Add garlic and ginger
kacau sebentar
stir for a while


masukkan semua rempah 
add all the spices  


 gunakan api yang kecil  
stir for a while use a small fire


masak selama 5 minit tambah daun pudina
cook for 5 minutes add mint leaves





letakkan daging kambing dalam mangkuk besar dan campurkan daun pudina,semolina, Bawang, telur, tepung jagung
Put ground lamb in a large mixing bowl and mix mint leaves,semolina,Onion,egg,Cornflour


di gaul sampai sebati
Mix together


Campurkan rempah yang di masak bersama-sama
 Mix the cook spices together  


dan di gaul
and mix well


Preheat the oven to 240C/475F


mix well into a smooth dough


sapukan sedikit minyak di dulang pembakar
place a bit of oil on a baking tray



sapu sedikit  minyak di tapak tangan anda dan mengambil bahagian adunan daging dan gulung antara tapak tangan anda sehingga dapat membentuk bulat atau apa saja yang anda suka
Oil your palms and take a portion and roll it between your palms until it is the shape 


Masak Kababs dalam oven 35 minit atau dalam Tandoor yang panas sehingga selesai.
Cook the kababs in the oven 35 min or in a hot tandoor till almost done.


Jangan terlalu lama masak Kababs -  ia harus lembap dan tidak terlalu kering..
Do not overcook the kababs – it should be moist and not too dry.


Hidangkan panas dengan yogurt pudina chutney. Boleh dihias dengan cincin bawang dan hirisan limau.
Serve hot with yogurt mint chutney.  Can be garnished with onion rings and lemon slices.



seekh Kababs yang lazat ...cubalah
my delicious seekh kababs...so try it

No comments:

Post a Comment