Thursday 29 March 2012

CuCur Udang Special


Salam bt yg sedang membaca blog ini... hari ini sya nak bt satu hidangan untuk Minuman Petang atau kata orang Tea Time lah hidangan yg muda bahan2 yg murah sedap dan special... eeem special... kalau nak tahu mari ikut sya ke dapur lamanmyrasa untuk merasa (CuCur Udang Special) ini





ini lah bahan asas yg sya gunakan

(bahan A)

1 sudu kecil kunyit +1 sudu kecil maggi ikan bilis cube + 3 ulas bawang putih di tumbuk kasar + 1 sudu kecil potas (soda kueh)
1 sudu kecil Serbuk Perencah Sup Adabi dan garam secukup rasa


( bahan B)
1 biji telur + 1 biji bawang merah + 7 biji udang basah di cincang 



(bahan C)
daun bawang + daun sup + daun kucai + 1/2 biji lobak merah dan taugeh


tepung gandum dan air secukup bancuhan sya tidak menggunakan sukatan


campurkan (bahan A,B dan C)



masukan air 1 cawan kecil di gaul2kan



masukan tepung sedekit2


gaulkan rata


sampai cukup pekat


ingat jgn terlalu cair dan terlalu pekat


ok  dah siap... perap kan adunan ini selama 15 menit ( jgn simpan di dalam peti sejuk ) bearkan diluar aje...sementara itu kita boleh lah saip kan sos nya.


UNTUK SOS 


(RESIPI DARI SAYA "mint786")
Bahan-bahan





rebuskan cili kering dan cili merah


Kisar cili dan bawang putih hingga hancur, masukkan bahan2 lain dan 1/2 botol cili sos
kecuali bijan dan cuka





kalau kurang manis boleh lak tambahkan gula sedikit


Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga sos memekat




Matikan api dan taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama cucur udang tadi...




Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas


udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan


Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak udang seekor sambil tekan2 sket


Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk


Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk



anda boleh juga masukan udang kedalam adunan tepung dan goring anak2 suka makan mcm ini


Bolehlah dipotong 4 sebelum dihidangkan eeemmm makan lah ketika panas2 tentu tak boleh berhenti makan...ya terus kan bersama sya lagi dgn hidangan bes bes...



No comments:

Post a Comment