Thursday 9 February 2012

ikan masak sweet and sour




















1 ekor ikan Jenahak dibersihkan dan dan di potong2













ikan dilumurkan bersama garam dan kunyit,lada serbok dan tepung jagung











ikan di gorengkan sampai garing

Bahan-Bahan











2 biji bawang merah (dimayang bulat2)
5 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
1 cm halia (dihiris halus)












Bahan untuk SOS











5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh perasa ikan bilis maggie












 Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah,bawang putih dan halia.




















masukan sayur campur












tomato,cili padi,cili merah












sos tomato












sos cili












sos tiram











masukan satu cawan air masak sampai sedikit pekat












dan tuangkan atas ikan yg di goreing tadi
















hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain


No comments:

Post a Comment