Saturday, 11 February 2012

petola masak lemak

















Tentu ramai diantara kita meminati sayuran petola kerana Rasanya yang manis sesuai untuk dijadikan menu sayuran,sayur lemak putih atau dimasak air bersama soh hoon atau ditambah tauhu kering maupun basah.



















saya mengunakan 3 biji petola

















1 biji bawang besar dan 1 biji cili merah


















buwangkan kulit petola seperti yg saya lakukan

















potong2 mengikut kesukaan anda


















dan cuci dgn bersih

















toskan seperti ini

















satu mangkuk santan pekat

-----------------------------------------------------------------

cara memasaknya


















Tumiskan bawang dan cili yg di blender kasar



















masukan udang kering dan ikan bilis yg telah di blender kasar


















kemudian masukan petola




















setengah sudu kecil kunyit serbuk



















setengah sudu kecil Ikan Bilis Stock


















setengah sudu kecil perencah sup sayur Adabi
gaul dan tunggu sampai sayur petola aga lalu


















bolehlah di masukan santan


















didihkan sebentar


















dah siap untuk di hidangan,
cadangan makan bersama sambal padang,ikan asin atau telur asin eemm tentu sedap...







No comments:

Post a Comment