Tentu ramai diantara kita meminati sayuran petola kerana Rasanya yang manis sesuai untuk dijadikan menu sayuran,sayur lemak putih atau dimasak air bersama soh hoon atau ditambah tauhu kering maupun basah.
saya mengunakan 3 biji petola
1 biji bawang besar dan 1 biji cili merah
buwangkan kulit petola seperti yg saya lakukan
potong2 mengikut kesukaan anda
dan cuci dgn bersih
toskan seperti ini
satu mangkuk santan pekat
-----------------------------------------------------------------
cara memasaknya
Tumiskan bawang dan cili yg di blender kasar
masukan udang kering dan ikan bilis yg telah di blender kasar
kemudian masukan petola
setengah sudu kecil kunyit serbuk
setengah sudu kecil Ikan Bilis Stock
setengah sudu kecil perencah sup sayur Adabi
gaul dan tunggu sampai sayur petola aga lalu
bolehlah di masukan santan
didihkan sebentar
dah siap untuk di hidangan,
cadangan makan bersama sambal padang,ikan asin atau telur asin eemm tentu sedap...
No comments:
Post a Comment