Tips & Teknik Memasak

Kursus cara2 mengupas bawang putih dgn mudah dan cepat...dgn cara ini akan memudahkan kerja kita memasak lauk pauk untuk kenduri atau majelis dapat menyiapkan bahan2 dgn cepat...sebenarnya teknik cara ini dari arwah ayah saya....semoga ilmu yg di ajarkan kepada saya tidak sia2 dan apa yang saya ajarkan di sini agar arwah ayah yg mendapat pahalanya insha allah...
















Cara yg kedua






mudah ajekan


Read more






redamkan bawang sebentar


bela dua





 

Read more





Cara Membersihkan JANTUNG PISANG

















cabut dan buwang yg seperti lidi ni




bila dah cabut semua lidi kat jantung pisang tu bolehlah dipotong halus dan rendam dalam air belembing buluh





bt sampai tinggal bahagian putih





boleh lah di potong







setelah dipotong langsung masukan kedalam air belimbing buluh supaya tidak menjadi hitam







10 biji belimbing buluh bersama 1 cawan air di mesin dalam blender sampai halus




masukan jus belimbing buluh dalam besen tambahkan air secukunya (siap kan awal sebelum memotong jantung pisang)



bilas dan buwang air apa bila nak masak...



Read more





No comments:

Post a Comment