sejarah tentang nasi biryani


Hari ini saya  hendak berkongsi maklumat tentang nasi biryani
Biryani, biriani, atau beriani adalah satu set makanan berasaskan beras yang dibuat dengan rempah, beras (biasanya basmathi) dan daging, ikan, telur atau sayur-sayuran. Nama ini berasal dari perkataan Parsi beryā (n) (بریان) yang bermaksud "goreng" atau "panggang"
Biryani berasal dari Iran (Parsi) dan ia telah dibawa ke Asia Selatan oleh pelancong dan pedagang Iran. Varian tempatan hidangan ini popular bukan sahaja di Asia Selatan, tetapi juga di Saudi dan di dalam masyarakat Asia Selatan pelbagai di negara-negara Barat.

Setiap Rempah2 yang digunakan berbeza-beza

Rempah dan perasa yang digunakan dalam biryani boleh termasuk, tetapi tidak terhad kepada, minyak sapi, buah pala, cokmar, min, lada hitam, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, daun bay, ketumbar, daun pudina, halia, bawang,dan bawang putih.
Kelainan premium termasuk kunyit. Untuk biryani bukan vegetarian, bahan utama yang mengiringi rempah daging-daging lembu, ayam, kambing, ikan atau udang. Hidangan sampingan di agendakan dgn chutney atau Raita, korma, kari, makanan yang masam-terung (terung), telur rebus dan salad.

Perbezaan antara biryani dan pullao manakala pullao boleh dibuat dengan memasak barang-barang bersama-sama, biryani digunakan untuk menunjukkan hidangan di mana beras (polos atau goreng) dimasak secara berasingan daripada sos tebal (kari daging atau sayur-sayuran). Kari dan beras kemudian dibawa bersama dan lapisan, menyebabkan pinggan rasa yang berbeza beras berperisa (yang dimasak berasingan dengan rempah-ratus) dan sos gigih berperisa dan daging atau sayur-sayuran.

hyderabadi Biryani

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0Sp5-Csdlt5ZMT4Qq5pIYmrHpc2pLELnECvg6UMVkPnSQCqaa0aPG74LlwC14R8ZCPaMFyO0hL2WWtHDnFqakkP6JzTRpuT75q3NiwAyM8N4A6GWmaO8TcAjqElSzOSTSXg4egFAx1dsh/s200/hyderabadi+biryani.jpg









Bukan vegetarian hyderabadi biryani dinikmati di semua bahagian India dan membentuk merupakan sebahagian daripada masakan India sebanyak 49 jenis, yang termasuk biryani yang dibuat dari ikan, puyuh, udang, rusa dan arnab. Yang paling terkenal, hyderabadi Biryani dipanggil "Kacchi Yeqni" Biryani kerana kedua-dua daging diperap dan beras dimasak bersama-sama. Biryani tidak pernah hidangan meluas di India Utara sehingga baru-baru ini. Utara India telah membuat varian Pulao sebagai hidangan utama kursus tradisional

Bhatkali Biryani

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjr3xH888H8b5I34uD5tb4GIpi_TIx3OVfMvCPx0qjJv1KycoNkbpFU_QQ7txb6F9upChHzTbYJKfnLNr_Qegc-7SWwIVBptp2mavclRUHTzQg0KQbqGM-CtG7DxcckEMOvKrzQsjGNQ2mA/s320/Bhatkali+Biryani.jpg









Bukan vegetarian Bhatkali biryani biryani khas dinikmati di semua bahagian pantaiKarnataka dan membentuk merupakan sebahagian daripada masakan Navayath.The Bhatkal, biryani berubah dari yang biryani Bombay yang telah terus diperhalusiuntuk memberi satu rasa warna berbeza dan rasa. [Rujukan diperlukan] Bhatkalibiryani boleh menjadi jenis pelbagai, yang termasuk biryani dibuat dari sama adakambing, ikan, ayam, lembu, atau udang. Biryani adalah agak berbeza daripada orang lain di seluruh India pada bahawa bawang digunakan dalam perkadaran yanglebih besar berbanding kawasan-kawasan lain. Hidangan yang dimasak dengan sosdaging dan bawang berasaskan berada di bahagian bawah periuk dengan lapisan tebal beras di atas, beras dan daging bercampur sebelum dihidangkan. Rempah-ratus tempatan seperti buah pelaga, bunga cengkih dan kayu manis digunakan untuk mendapatkan aroma yang berbeza.

Kacchi Biryani

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNCIIxc4nLsdLlwLgG6xY0xdFnrvzxsb_HvxJqr6AvAvYMbS71PHh7L2EVza7dHwWJVAF0WBMW-2Qxp2qiR0bdsyNx2Xac9W0gHv2CylhoelEgHecoIf8z4PBB6udFV-CwgfKjyfCG_5eq/s320/Kacchi+Biryani.jpg



Kacchi Biryani persediaan khas hidangan. Ia dipanggil Kacchi kerana gaya ini wujud di rantau ini Kutch dari Benua India. Kacchi Biryani adalah sama seperti Kacchi Yeqni, bermakna daging mentah diperap dimasak dengan beras. Ia biasanya dimasak dengan daging kambing (biasanya 'Khasi gosht', yang daging dari kambing dikembiri dan sering hanya disebut sebagai kambing) atau dengan ayam kambing, lembu dan jarang dengan. Hidangan dimasak berlapis dengan daging dan pengasam yogurt yang berpusat di bahagian bawah periuk dan lapisan beras (biasanya beras basmathi) yang diletakkan di atas. Kentang sering ditambah sebelum menambah lapisan beras. Pot biasanya dimeteraikan (biasanya dengan doh gandum) untuk membenarkan masak dalam wap sendiri dan tidak dibuka sehingga bersedia untuk berkhidmat. Cabaran dalam seni memasak kacchi biryani untuk memasak daging hingga tender tanpa berlebihan beras. Apabila menghidangkan hidangan chef mengambil sedikit beras dari lapisan atas dan daging dari lapisan bawah dan dengan cekap berkhidmat sehingga bersama-sama. Telur rebus dan salad campuran sering mengiringi hidangan. Ini adalah salah satu makanan yang paling popular lama Dhaka, Bangladesh dan Hyderabad, India. Ia adalah yang diketengahkan di dalam kenduri kahwin di Bangladesh dan biasanya dihidangkan dengan borhani, minuman pedas.



Lucknowi (Awadhi) Biryani

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjO-3lyaEZVQ1PNfMpGjbXjfRlvHSdvzJnDsPqENfZuICi-JOzK-N8tG9R5IUo1LKOvuR2uy7uJGQbjcdlm1jN_GxZkuM8fhetn3UADXc6r-hRpo1xn8cP2ShrqlssCulGv9aebWgCLG6HJ/s400/LucknowiBiryani.JPG




Lucknow dan biryani mempunyai hubungan yang hampir simbiotik. Lucknow (Awadhi) biryani jejak bahawa umat Islam daripada Empayar Mughal kiri di bahagian utara India. Biryani Awadhi juga dikenali sebagai "Pukka" Biryani seperti beras dan daging yang dimasak secara berasingan dan kemudian lapisan.


Moradabadi Biryani

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkDX-Vvhw6Ql77taMfLwUq8urf7hNO9HwRAB9_k1xSY1QuVAsSos8XIwkWLDpesKe99QglIrXTCiN-ymVvFrhrYX6ApA8JNfiFAa-w5V4PI8lQhURmDPcxQ1hpWwXE3zO6anwqIj0t8qdi/s400/Moradabadi+Biryani.jpg



Jenis ini biryani hanya dijumpai di bandar Moradabad negeri Uttar Pradesh di India. Ia juga dikenali sebagai Moradabadi Yakhni Biryani. Ini demikian kerana, ia bersedia dengan daging sebelum dimasak rebus dengan rempah-ratus (masalas dan khushboos), yang dikenali sebagai yakhni (stok daging). Versi yang sedikit berbeza ini biryani juga ditemui di Delhi, yang terdiri daripada rempah-ratus yang sedikit berbeza dan pelbagai yang berbeza beras. Satu perkara yang istimewa tentang ini biryani bahawa ia berperisa dengan buah pala, cokmar dan mentega cili (tempatan yang dikenali sebagai "riduan Mirch"), yang tidak digunakan secara meluas dalam versi Delhi.

Calcutta Biryani

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpfBgV1G-mB1kQu3ySsvuJE15BqhQc0d05BF_9g6P7a9QTQgPcFL-daXZfKlQ1bAcwOTK1XMIiynjIIwOltzAXnfEgLr5vfyZ0S-7Y1SmVMSmD23sBKjPy2CK85Hq6tZg6qsnzqewzCLVH/s400/Calcutta+Biryani.jpg


Ketiga dalam senarai Biriyanis terkenal, Calcutta atau Kolkata biryani berkembang daripada gaya Lucknow apabila Wajid Ali Shah, Nawab terakhir daripada Awadh telah dibuang pada tahun 1856 kepada pinggir bandar Kolkata daripada Metiaburj. Tetapi dia tidak lupa membawa peribadinya Chef dengan dia kerana dia sangat tertentu tentang makanan. Oleh kerana kemelesetan aloo (kentang) telah digunakan untuk menggantikan daging. Kemudian yang telah menjadi kekhususan Calcutta Biryani, walaupun daging juga pernah berkhidmat bersama-sama dengan itu. Di samping itu, Calcutta biryani lebih ringan pada rempah-ratus (Masala) daripada berbanding dengan lain-lain Biryani.

Sindhi Biryani


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWZVjYTaFA-BlWLsCiRrbsNJGDu3MudnV1devk6fVMk123b5JO5bhSUAis_cZQmY7Bvl01y0cyoMdvP1dfDecMZgNyszeKLGwMhR82rh6UX5XaX5zGB7Ff5C-9zlEisAsvk9TpwMJsfhat/s400/Sindhi+Biryani.jpg

Sindhi biryani varian Biryani sangat popular dalam masakan Pakistan dan Biryani semua jenis dimakan dalam semua bahagian Pakistan dan dunia. Di Pakistan Biryani menikmati populariti yang besar, terutamanya di bandar-bandar Kuala Lumpur dan Hyderabad, di mana versi ayam popular. Kebanyakan masakan Biryani di Pakistan menggabungkan unsur-unsur Biryani Sindhi seperti penggunaan bersama resipi Yogurt. Pembawa bendera kebangsaan, APP, juga menyajikan masakan ini untuk kebanyakan penerbangan baratnya yang terikat untuk memberikan asing rasa masakan Pakistan.
Terdapat juga satu lagi versi daging percuma yang disediakan di Punjab dan kawasan utara Pakistan yang telah terbukti agak popular dan untuk memenuhi keperluan pemakanan. Hidangan ini menawarkan sayur-sayuran yang biasa tempatan serta sebagai yogurt yang masam untuk mendinginkan perut daripada rempah-ratus

Memoni Biryani

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPMwV_okTvpyfnBvQaucqh7VAQXDZHOhR-uaLw92qw1T76_PJFBN3vlOYIBMbWnXmuNMWiB2uryWhgiTgNIIsIXS0sYMl9I7hGICByFXgWAnycxqx-kZY6drKLt7oh8b1GfWYkwlT7X1lx/s320/Memoni+Biryani.jpg




Memoni biryani telah dibangunkan oleh kumpulan etnik Memon dan sangat serupa dengan Bahasa Sindhi Biryani. Ia mempunyai variasi walaupun, di kalangan keluarga, sebagaimana kebanyakan biryanis, walaupun masyarakat Bantva Memons yang paling sering membuat biryani dalam bentuk ini. Memoni biryani dibuat dengan kambing, yogurt, bawang goreng, dan kentang, dan kurang tomato berbanding Sindhi biryani. Memoni biryani juga menggunakan pewarna makanan kurang berbanding biryanis lain, membenarkan warna yang kaya dengan pelbagai daging, beras, dan sayur-sayuran campuran tanpa terlalu banyak pewarna jingga. Memoni biryani amat ketara di Karachi, Pakistan.

1 comment:

  1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    ReplyDelete