Nasi goreng mmg muda ringkas senang di masak,nasi goring yg saya selalu masak...
nasi goreng kampungku pedas
nasi goreng kicap
nasi goreng ikan bilis
nnasi goreng telur
nasi goreng tomyam
dulu masa kecik2 kat kampung kalau kat rumah sesalu masak nasi goreng kampung ni pedas... dan nasi goreng kicap mmg lah dulu kita tak mampu nak beli bahan lain orang susah lah katakan...tapi sekang mcm2 NASI GORENG kat luar sana kadang sampai tak tahu apa nak makan eeem
masakan zaman dulu dan sekarang mmg banyak perbezaanya cara meyiap kan bahan untuk memasak juga berbeza...
zaman dulu Saya menggunakan Batu giling,untuk menggiling cili kering untuk membuat nasi goreng,sambal tumis dan asam pedas. Batu giling juga digunakan untuk menggiling rempah untuk masakan kari seperti jintan kasar, jintan halus dan ketumbar saya mmg mahir mengunakanya.
Menggiling rempah lebih susah dari menggiling cili sebab rempah-rempah tersebut sukar untuk lumat... Selalunya selepas menggiling cili untuk membuat sambal tangan akan berasa pijar,
bahan2 dan rempah2 yg di gunakan dari mengiling mmg wangi lazat enak masak apa aje sedap rasanya mmg beza orang dulu2 aje yg tahu...
batu giling dari arwah ayah saya masih tersimpan di rumah ibu...
Nasi goreng
ni mmg menjadi kesukaan kami sekeluarga.saya selalu buat nasi goreng ni.
Nasi goreng untuk
5 orang
bahan2nya
10 tangkai
cili kering - kalau suka pedas boleh
tambah rebus dan -di kisar halus
11 biji
bawang merah yg kecil-ditumbuk kasar
2 ulas
bawang putih-ditumbuk kasar
1 inc halia-ditumbuk
kasar
1 inc
belacan
2 biji Bawang
besar di potong dadu
2 biji tomato
di potong dadu
3 biji telur
dipukul dan di goring hancur2kan
Garam secukup rasa
segegam ikan
bilis dan udang kering - direndam dan-ditumbuk kasar
2 sudu makan
minyak utk menumis
Cara membuatnya:
Panaskan
minyak dalam kuali
Tumiskan
cili lepas tu masukan bawang yg dadu dan bahan tumbuk hingga layu
Tambahkan
garam masukkan nasi,telur dikacau hingga
sebati
Boleh
la di hidangkan bersama ayam goreng atau apa-apa sahaja yang dirasakan
bersesuaian.
No comments:
Post a Comment