Bendi Tumis berlada
Bagi mereka yang ingin resepi mudah masak bendi, di sini saya masukan resepi pembuka selera.
10-15 tangkai/batang bendi
Bersihkan dan di potong serong
1 biji cili di tumbuk kasar
1 biji bawang di tumbuk kasar
kunyit,garam dan serbuk sup adabi atau kiub ikan bilis
Tumis bawang
masukan cili dan bendi
garam,kunyit dan ikan bilis
kacau semua bahan sehingga rata gunakan api yg kecil
bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur
(jgn terlalu masak)
Kacang bendi mengandungi 31.0 kCal tenaga, 90.5g air, 1.7g
protein, 0.1g lemak, 5.9g karbohidrat, 1.0g serat, 0.8g abu, 77.0mg kalsium,
32.0mg Fosforus, 1.3mg zat besi, 30.0mg natrium, 80.0mg kalium, 200.0 mikrogram
beta-karetena, 0.1mg vitamin B1, 0.2mg Vitamin B2, 0.7mg niasin, dan 19.3 mg.
Kacang bendi adalah sumber folate dan serat. Ia juga
mengandungi vitamn C, B6, thiamin, magnesium dan kalium. Kacang bendi adalah
sayur yang rendah lemak dan kalori. Sayur ini digunakan untuk memekatkan lauk
terutamanya kari.
No comments:
Post a Comment