Wednesday, 4 April 2012

bendi


Bendi Tumis berlada


Bagi mereka yang ingin resepi mudah masak bendi, di sini saya masukan resepi pembuka selera.





10-15 tangkai/batang bendi



Bersihkan dan di potong serong


1 biji cili di tumbuk kasar


1 biji bawang di tumbuk kasar


kunyit,garam dan serbuk sup adabi atau kiub ikan bilis


Tumis bawang


masukan cili dan bendi




garam,kunyit dan ikan bilis


kacau semua bahan sehingga rata gunakan api yg kecil


bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur 
(jgn terlalu masak)





Kacang bendi mengandungi 31.0 kCal tenaga, 90.5g air, 1.7g protein, 0.1g lemak, 5.9g karbohidrat, 1.0g serat, 0.8g abu, 77.0mg kalsium, 32.0mg Fosforus, 1.3mg zat besi, 30.0mg natrium, 80.0mg kalium, 200.0 mikrogram beta-karetena, 0.1mg vitamin B1, 0.2mg Vitamin B2, 0.7mg niasin, dan 19.3 mg.

Kacang bendi adalah sumber folate dan serat. Ia juga mengandungi vitamn C, B6, thiamin, magnesium dan kalium. Kacang bendi adalah sayur yang rendah lemak dan kalori. Sayur ini digunakan untuk memekatkan lauk terutamanya kari.


No comments:

Post a Comment