Peria masak berempah atau Spice bitter gourd
Peria adalah termasuk Sayur-sayuran yg paling baik,untuk kesihatan dan khasiatnya dapat membantu berbagai penyakit . Oleh kerana iya mempunyai nilai-nilai perubatan, kita usahakan agar memakan ia sekali dalam seminggu.Ia adalah iringan yg sempurna bersama nasi atau roti capati...
4 biji peria katak
Pilih peria yang belum masak dan masih keras
elak membeli yang telah bertukar warna kekuningan
perlu di cuci dulu dengan menggunakan air garam sebelum memotongnya supaya dapat membuang segala racun yg ada di luarnya
hiris halus bersame bijinya
( bahan A)
15 biji cili padi
2 biji bawang besar dihiris halus
2 helai daun kari
( bahan B)
3 biji cili kering dikisar kasar
1/2 sudu cili serbuk
1 sudu kecil biji sawi
½ sudu kecil serbuk kunyet
½ sudu kecil urad dal
5 biji bawang putih ditumbuk kasar
tumis biji sawi dan urat dal
masukan bawang
masukan bawang putih
bhn B
digaul rata
masukan peria
digaul rata tugu sampai peria masak
Cover
dan masak selama 4-5 minit
(jika
ia terlalu kering tambah sedikit air)
Cuba ini,
saya berharap anda semua akan menikmatinya
No comments:
Post a Comment