Friday, 20 April 2012

peria masak berempah


Peria masak berempah  atau Spice bitter gourd



Peria adalah termasuk Sayur-sayuran yg paling baik,untuk kesihatan dan khasiatnya dapat membantu berbagai penyakit . Oleh kerana iya mempunyai nilai-nilai perubatan, kita usahakan agar memakan ia sekali dalam seminggu.Ia adalah iringan yg sempurna bersama nasi atau roti capati...



4 biji peria katak
Pilih peria yang belum masak dan masih keras  
elak membeli yang telah bertukar warna kekuningan 



 perlu di cuci dulu dengan menggunakan air garam sebelum memotongnya supaya dapat membuang segala racun yg ada di luarnya



hiris halus bersame bijinya


( bahan A)
15 biji cili padi 
2 biji bawang besar dihiris halus
2 helai daun kari



( bahan B)
3 biji cili kering dikisar kasar
1/2 sudu cili serbuk
1 sudu kecil biji sawi
½ sudu kecil serbuk kunyet
½ sudu kecil urad dal




5 biji bawang putih ditumbuk kasar


tumis biji sawi dan urat dal
 

masukan bawang


masukan bawang putih


bhn B


digaul rata




masukan peria


digaul rata tugu sampai peria masak
Cover dan masak selama 4-5 minit


(jika ia terlalu kering tambah sedikit air) 


Cuba ini,
 saya berharap anda semua akan menikmatinya



No comments:

Post a Comment